Razkritje rabe piškotkov (cookies)
Spletna stran www.ish.si za svoje nemoteno delovanje uporablja t. i. piškotke (cookies). To so datoteke, ki se odlagajo na napravi uporabnika, s katero ta dostopa do spletnega portala. Z njimi se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Kaj so piškotki?
Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Kaj piškotki počnejo?
Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot so shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi njih hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
– za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
– za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora in ponudbe ter njihove primerjave,
– na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
– za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
– za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter nenehno izboljšavo spletnih strani,
– za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja …).

Kako upravljati piškotke?
Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Nastavitve zanje lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku:

Chrome
Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Opera (stran je v angleškem jeziku)
Safari (stran v angleškem jeziku)

Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oz. soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Odločitev je vaša, vendar imajo piškotki svoj namen
Če boste soglasje za piškotke dali, pa si boste kasneje premislili, boste morali ponastaviti svojo odločitev tako, da boste piškotke izbrisali (navodila, kako to storiti za vaš brskalnik, so objavljena na povezavi na tej strani zgoraj). Po izbrisu boste ponovno dobili obvestilo, ali želite piškotke. Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google-+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji.

Katere piškotke uporabljamo?
Spletna stran www.ish.si uporablja določene nujno potrebne piškotke, da si zapomni vašo prijavo, olajša vnos komentarjev in podobno. Spletna stran www.ish.si uporablja izvedbene piškotke Google Analytics izključno za namen statistike obiska in izboljšanja uporabniške izkušnje oz. izboljšavo spletnega mesta. V primeru preiskovanja uporabljamo generiran WordPress-ov iskalnik, ki uporablja izvedbeni piškotek, kjer hrani uporabniške nastavitve iskanja. Za spremljanje učinkovitosti in statistike predvajanja vstavljenih video posnetkov se uporabljajo ciljni piškotki omrežja YouTube.com. Za prikaz objav na profilu Twitter se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Twitter.com. Za prikaz objav na Facebook strani se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Facebook.com.