Gostimo norveškega profesorja Tønnessena

Gostimo norveškega profesorja Tønnessena

Vljudno vas vabimo na predavanje gostujočega norveškega profesorja Tønnessena z naslovom ‘Antropocen: alfa in omega?’,  ki bo v torek, 14. maja 2024, ob 18.00 na Alma Mater Europaea ISH, Dunajska 158, Ljubljana.  

Vsebina: 

Veliko je govora o antropocenu kot okviru trenutnih socialno-ekoloških težav. Nedavno je bilo poročano, da temu izrazu ni uspelo postati uraden naziv za ta čas, saj je večina članov Delovne skupine za antropocen (AWG), ki je delovno telo Komisije za stratigrafijo kvartarja Mednarodne komisije za stratigrafijo, glasovala proti temu predlogu. Vendar pa to še zdaleč ne pomeni konca antropocena. Ta koncept in perspektiva, ki jo odpira, sta se namreč v zadnjih letih izkazala za izredno plodna. Ključna vprašanja, ki jih prinaša ta pojem, pa ostajajo neodgovorjena: 

  • Kaj perspektiva antropocena pravi o mestu človeka v naravi? 
  • Kdaj je človeški vpliv začel preplavljati ekosisteme in kdaj so ljudje začeli globalno vplivati na okolje? 
  • Kako dolgo je verjetno – ali zaželeno –, da bomo ljudje še imeli takšen vpliv? 
  • In kako lahko antropocenska perspektiva izboljša razumevanje in prispeva k reševanju okoljskih problemov, vključno s podnebno krizo?

O predavatelju:

Morten Tønnessen je profesor filozofije na Univerzi v Stavangerju na Norveškem. Bil je glavni urednik ugledne revije Biosemiotics in je še vedno član uredniškega odbora. Je nekdanji predsednik in sedanji sekretar Nordijskega združenja za semiotične študije (NASS) in član Norveškega sveta za etiko živali. Med njegovimi zapisi o antropocenu lahko omenimo: The Global Species (revija za kulturo/teorijo/politiko, 2010), Hvem er villest i landet her? Råskap mot dyr og natur i antropocen, menneskets tidsalder (Kdo je najbolj divji v državi? Krutost do živali in narave v antropocenu, dobi človeka) (sourednik, Scandinavian Academic Press 2013) ter Thinking about animals in the age of the Anthropocene (sourednik, Lexington Books 2016).

Akademski blog: https://utopianrealism.blogspot.com.

Za podrobnejši pregled publikacij glejte Tønnessenov profil Google Scholar.

Predavanje in sledeča razprava bosta v angleškem jeziku!

 

Več informacij: dr. Luka Trebežnik (luka.trebeznik@almamater.si)