ISH izvedel okroglo mizo o Geertu Hofstede in raziskavi kultur

ISH izvedel okroglo mizo o Geertu Hofstede in raziskavi kultur

Profesor Jurij Toplak je orisal življenje in delo nizozemskega socialnega psihologa in kulturnega antropologa, ki se je ukvarjal z raziskovanjem kulturnih vrednot in razlik. »Ugotovitve Hofsteda, ki sodi med najbolj citirane sociologe in antropologe na svetu, so v današnjem svetu izjemno relevantne za razumevanje razlik med kulturami.«

Daniel Siter je predstavil sistematičen pregled Hofstedejevih del, modelov, teorij in raziskav v slovenski literaturi. Osredotočil se je na prevedena dela, recenzije njegovih knjig, študentske izdelke ter objavljene članke slovenskih avtorjev, ki so v domačih ali tujih znanstvenih revijah citirali njegova dela. »Izsledil sem vsaj 23 diplomskih, pet magistrskih in eno doktorsko delo, ki so jih spisali slovenski študenti pretežno ekonomsko-poslovnih smeri in temeljijo na raziskavah kultur Hofsteda«.

Abdulrasheed Zakari, raziskovalec Alma Mater Europaea, je nastopil z referatom o Hofstedejevih kulturnih dimenzijah in okoljskem odtisu v Srednji Evropi ter ponazoril medsebojno relacijo. Zakari je izpostavil, »da ima kultura vsekakor povezavo z okoljskim stanjem,” kar je tudi empirično utemeljil v članku “Investigation into the social behavioural effects on a country’s ecological footprint: Evidence from Central Europe”, ki sta ga s profesorjem Toplakom objavila pri priznani reviji Technology Forecasting and Social Change.

Predstavljene referate sta s svojimi vprašanji in komentarji dopolnjevala dr. Klavdija Zorec in dr. Sebastjan Kristovič. Dogodek je AMEU ISH organizirala pod okriljem raziskovalnega programa Raziskave kulturnih formacij (ARRS, P6–0278).