Na Alma Mater Europaea ISH prihaja analitični filozof dr. Irakli Chedia

Na Alma Mater Europaea ISH prihaja analitični filozof dr. Irakli Chedia

Vabimo vas na gostujoče predavanje analitičnega filozofa dr. Iraklija Chedie z naslovom »Nadomestki za idejo Boga«, ki bo potekalo v torek, 21. maja 2024, ob 18.00 na Alma Mater Europaea ISH, Dunajska 158, Ljubljana.  

Vsebina: 

Nekatere najbolj represivne ideologije 20. stoletja so poskušale in skoraj uspele nadomestiti idejo Boga. Lahko bi rekli, da so veliki totalitarni politični projekti nastopili kot spolitizirani religiozni kulti, ki ponujajo mikavno fikcijo za pomiritev človekovih najglobljih eksistenčnih strahov. Ponujali so svet, ki je absolutno organiziran, dosleden in brez naključij, obljubljali so celo simbolično nesmrtnost. Danes, ko so se ti veliki politični projekti iztekli, pa se moramo vprašati, ali so se nove ideologije, ki zaznamujejo sodobni čas, kaj naučile iz preteklih prizadevanj? Kljub temu da je Bog za sodobnega človeka, kot je razglasil že Nietzsche, mrtev, se življenje še naprej zdi nesmiselno, potrošniške družbe pa sestavljajo vse bolj atomizirani, nesrečni posamezniki, obsedeni s samopoveličevanjem, begom in zanikanjem smrti. Ali danes še obstaja volja preseči te okoliščine in nadomestiti idejo Boga?

O predavatelju:

Irakli Chedia je raziskovalec na Inštitutu za filozofijo Slovaške akademije znanosti. Je tudi izredni profesor in predavatelj na Georgian American University (GAU) v Tbilisiju, Gruzija. Njegova glavna raziskovalna področja so fenomenologija, umetna inteligenca in ultramoderne tehnologije, ideja o Bogu in transparentna intenzionalna logika. Vodil in sodeloval je pri organizaciji številnih predavanj in delavnic na različne teme na Slovaškem in v tujini. Trenutno je osredotočen na raziskovanje različnih ideologij, ki so skušale nadomestiti pojem Boga in izpodriniti religije.

Predavanje bo v angleškem jeziku. Vljudno vabljeni!