Na Alma Mater prihaja Srećko Horvat

Na Alma Mater prihaja Srećko Horvat

V četrtek, 22. 9. 2016, ob 18.00 uri Alma Mater – ISH skupaj z GCAS gosti priznanega filozofa dr. Srećka Horvata. Vstop je prost!

Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis (AMEU ISH) in The Global Center for Advanced Studies (GCAS) najavljata javno predavanje hrvaškega filozofa, dr. Srećka Horvata, z naslovom »Philosophy of Subversion«, ki bo v četrtek, 22. 9. 2016, ob 18.00 uri v prostorih Alma Mater, Slovenska 17 v Mariboru.

Srećko Horvat je eden najbolj vidnih sodobnih mislecev politične filozofije. Nemški tednik Der Freitag ga je opisal kot “enega najbolj vznemirljivih glasov njegove generacije”, režiser Oliver Stone pa ga je označil kot “karizmatičnega hrvaškega filozofa”. S Slavojem Žižkom je so-avtor knjige What Does Europe Want? The Union and Its Discontents (Columbia University Press, 2014). V Nemčiji je izdal knjigo After the End of History: From the Arab Spring to the Occupy Movement (Laika Verlag, 2013), kjer se spušča v debate in razprave o zasedbi Wall Street-a, kitajskega kapitalizma, post-strukturalizma in post-kolonijalizma z različnimi misleci, kot so Francis Fukuyama, Stephane Hessel, Terry Eagleton, Gayatri Spivak, idr. V sodelovanju z Igorjem Štiksom je zagovarjal “direktno demokracijo kot potreben korektiv (in mogoče resnično alternativo) elektoralni demokraciji in partitokraciji”, sedaj pa trdi, “da postaja vedno bolj jasno, da je gibanje brez stranke impotentno in da stranka brez gibanja lahko le ponavlja pretekle neuspehe”. Srećko Horvat je tudi kolumnist za The Guardian, The New York Times, Al Jazeera idr. Predavanje je del doktorskega študijskega programa Humanistične znanosti AMEU ISH. Potekalo bo v angleškem jeziku in je odprto za širšo javnost.