O medreligijskih vprašanjih na Alma Mater

O medreligijskih vprašanjih na Alma Mater

V četrtek, 6. 10. 2016, ob 18.00 uri prihaja prof. dr. Theodor Dieter. Vabljeni na njegovo predavanje o aktualni tematiki, in sicer o medreligijskih vprašanjih z naslovom “Od konflikta k skupnosti”.

Prof. dr. Theodor Dieter je od leta 1997 direktor Inštituta za ekumenske raziskave v Strasbourgu. Rojen je bil leta 1951 v Neubulachu, protestantsko teologijo in filozofijo pa je študiral na univerzah v Heidelbergu in Tübingenu. Na tamkajšnji univerzi je leta 1991 tudi doktoriral s tezo o Luthrovi heidelberški disputaciji aprila 1518. Na protestantski teološki fakulteti tübingenske univerze se je leta 1998 habilitiral s študijo o mladem Luthru in Aristotelu. Prof. dr. Theodor Dieter je tudi konzultant mednarodne luteransko-rimskokatoliške komisije za edinost. Kot tak je imel velik delež pri pripravi dokumenta Od konflikta do skupnosti, ki je pred nedavnim izšel tudi v slovenskem jeziku.

Prof. dr. Theodor Dieter je predaval na vrsti uglednih univerzitetnih ustanov po svetu. Vodi delovno skupino evangeličanskih in katoliških teologov, ki vsestransko poglobljeno tematizirajo Luthrovih 95 tez. Še posebej znan in priznan je v krogih, ki se posvečajo ekumenskim prizadevanjem; kot tak je bil tudi sprejet v zasebnih avdiencah pri papežih Benediku XVI. in Frančišku. V svojem mariborskem predavanju bo predstavil svoje poglede na dokument Od konflikta k skupnosti, ki mu bo sledil pogovor.