Po nova znanja in izkušnje v New York

Po nova znanja in izkušnje v New York

Partnerstvo med Alma Mater Europaea in Univerzo Fordham je mlademu raziskovalcu in doktorskemu kandidatu humanistike na ISH Radetu Trivunčeviću v mesecu juliju 2023 omogočilo tritedensko raziskovanje v New Yorku.

Rade, si doktorski kandidat na ISH, trenutno v New Yorku. Se strinjaš, da je izbira študija ena najpomembnejših odločitev v življenju? Zakaj si izbiral humanistiko?

Vsekakor, gre za nabor novih znanj in izkušenj, ki gradijo človeka za njegovo prihodnost. Vedno me je zanimala vloga in bit človeka v svetu ter raziskovanje samega sebe skozi študij, čemur je humanistika tudi namenjena. Pri tem imamo na AMEU-ISH podporo s strani profesorjev, da raziskujemo kar nas res zanima.

Kaj raziskuješ?

Sem mladi raziskovalec na pravnem inštitutu ZRS Koper pod mentorstvom prof. dr. Roka Svetliča. Magisterij varstvoslovja sem pridobil na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Na doktorskem študiju na AMEU ISH Fakulteti za humanistični študij raziskujem predvsem Egipt med demokracijo in avtoritarizmom. Analiziram moderno politično zgodovino države, vpliv tamkajšnje vojske vojaške ekonomije na družbenopolitično in ekonomsko stanje v državi, nadzor medijev in propagando ter medsebojni vpliv Arabskega sveta z Evropo kot posledico globalizacije. Moja trenutna in največja naloga je zoožanje raziskovalnega področja in opredelitev točnega načrta doktorske dispozicije.

Si prvi doktorski kandidat Alma Mater na raziskovanju na Univerzi Fordham v New Yorku. Kako bi opisal izkušnjo? Se študijski proces čez lužo razlikuje od našega?

Kot mlademu raziskovalcu so mi za študij namenjena sredstva s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS), s katerimi sem zaprosil za tritedensko gostujoče raziskovanje na Univerzi Fordham School of Law. Dr. Jurij Toplak, dekan ISH dr. Lenart Škof in mentor dr. Rok Svetlič so mi s priporočili in nasveti močno pripomogli pri razvoju načrta dela za raziskovanje v času gostovanja na univerzi Fordham.

Raziskovanje v tujini je vedno zanimiva nova izkušnja polna novih izzivov in dogodivščin. Delo se pomeša z raziskovanjem družbe in mesta, tako da si lahko posameznik glede na lastno organizacijo dela, lahko ustvari prijetno okolje za oboje. V New York sem prišel za tri tedne v poletju, kjer je študijskih obveznosti in dogodkov manj. Ostaja veliko dela v knjižnici, kjer ima Fordham na treh večjih lokacijah ogromno zbirko zanimive in najnovejše literature. Nekatere knjige si lahko izposodim, druge pa so dostopne z mojim Fordham študijskim e-mailom in geslom po spletu. 


Rade Trivunčević v knjižnici Univerze Fordham

Kako boš pridobljene izkušnje in znanje uporabil/vključil v doktorski nalogi?

Nabor nove literature do katere doslej nisem mogel dostopati v Sloveniji mi je odprl nova pomembna raziskovalna vprašanja, ki terjajo odgovor in nadaljnje delo.

Kako si sprejet v New Yorku in na instituciji gostiteljici?

Bivam v južnem delu Manhattna. Na univerzi Fordham je sprejem s strani profesorjev, administrativne službe, knjižničnega osebja in ostalih topel in vreden vsake hvaležnosti ter pohvale. Američani so, če veš kaj iščeš in ne tratiš preveč njihovega časa, zelo prijazni in gostoljubni.

Lahko izmenjava v tujini vpliva na tvojo nadaljnjo karierno pot?

Je vsekakor nova osebna izkušnja, ki odpira veliko možnosti ob samoiniciativnosti in veščino komunikacije. Ti sta predvsem pomembni pri spoznavanju ljudi, tudi iz lastnega kariernega področja. Tekom spoznavanja z delom v tujini se naberejo izkušnje in veščine, ki zelo olajšajo delo.

 
Univerza Fordham

Katere pozitivne izkušnje (iz življenja, kulture ter profesionalnega dela) bi lahko prenesel iz NYC v Slovenijo?

Predvsem spoznanje o pravem pomenu multikulturnosti, strpnosti in veščinah komuniciranja. Prav tako se NYC ponaša z bogatim diapazonom kulturnih in zgodovinskih institucij ter okusno kulinariko z vsega sveta. Je svetovljansko mesto, ki spoštuje in neguje svojo zgodovino in prihodnost v istem duhu.

Kakšne dragocene izkušnje si pridobil za osebni in profesionalni razvoj?

Delo v tujini postavi človeka pred izziv o organizaciji dela in časa, znanjem tujih jezikov in njih primerne uporabe, ter spoznavanjem novih ljudi. Dobro sem opravil pri vseh treh elementih, čas bo pa pokazal rezultate pri nadaljnjem profesionalnem razvoju.

Kakšne so po tvojem mnenju prednosti mednarodne mobilnosti?

Veliko je odvisno od posameznika in predvsem njegovo pripravljenost na prilagajanje na nove okoliščine in situacije. Tu se kali in testira osebnost, ko je človek potisnjen iz lastnega že znanega in udobnega okvirja delovanja. Potrebne so veščine, kot so organizacija dela in časa, komunikacijske veščine in seveda spretna uporaba spletnih in drugih pripomočkov za zemljevide, javni prevoz, dostop do knjižnice in ostalih prostorov fakultete.


Rade Trivunćević v družbi prof. dr. Jurija Toplaka, profesorja na Alma Mater Europaea in Pravni fakulteti Univerze Fordham v New Yorku

Nam lahko zaupaš kakšno zanimivo anekdoto?

V prijetnem spominu mi bo ostal Broadway s svojimi predstavami in muzikal. Vstopnice so drage, kot vse ostalo glede na cene doma. Odločil sem se le za ogled predstave nove uspešnice avtorice J. K. Rowling»Harry Potter and the Cursed Child«. Razmišljam o ogledu stand up nastopa v enem od mnogih »Comedy clubov«. Pri kulinariki ne gre brez pokušine znane NYC cheese pice in hot doga.