Skupno srečanje AMEU – ISH in Slovenskega društva za odnose z javnostmi – predavanje dr. Damjane Pondelek o soočanju s kriznimi situacijami

Skupno srečanje AMEU – ISH in Slovenskega društva za odnose z javnostmi – predavanje dr. Damjane Pondelek o soočanju s kriznimi situacijami

Prvi četrtek v mesecu aprilu je AMEU – ISH (Fakulteta za podiplomski humanistični študij) skupaj s Slovenskim društvom za odnose z javnostmi (PRSS) – regijo 01, v svojih prostorih v Ljubljani organizirala srečanje z dr. Damjano Pondelek na temo soočanja s kriznimi situacijami, aferami in drugimi hudimi zgodbami.

Dr. Damjana Pondelek je na AMEU – ISH leta 2016 doktorirala z naslovom Družbena percepcija in obravnava nosilcev družbenih funkcij v kriznih situacijah pri mentorici prof. dr. Mojci Ramšak in somentorici doc. dr. Evi Klemenčič.

Na dogodku, ki je bil zelo dobro obiskan, je dekanja AMEU – ISH prof. dr. Polona Tratnik zbranim izčrpno predstavila dejavnosti AMEU – ISH, predsednica PRSS Tina Cipot je spregovorila o novostih in delovanju društva, zbrane pa je uvodoma pozdravila tudi predsednica Študentskega sveta na AMEU – ISH in vodja regije 01 PRSS mag. Jerica Pavšič.

Sledilo je predavanje, v katerem je dr. Damjana Pondelek spregovorila o vrstah kriznih situacij in afer. Na začetku je pojasnila razlike med kriznimi situacijami – slednje so odziv družbe na določene situacije, poleg tega pa poznamo izraz afera, pri kateri pa obstajajo znani ali anonimni nasprotniki, ki si želijo skozi družbene pritiske povzročiti težave določenemu posamezniku. Število takšnih in drugačnih afer se po besedah dr. Damjane Pondelek poveča še posebej v predvolilnem obdobju.

Dr. Damjana Pondelek, ki se s takšnimi in drugačnimi krizami ter aferami ukvarja že dobri dve desetletji, je pojasnila, da (hude) oziroma težke zgodbe povzročijo različne težave posamezniku ali celotni družbi. Izpostavila je dejstvo, da se največ težkih zgodb zgodi znotraj enote, kolektiva oziroma organizacije. Poskušala je tudi približati mehanizme, ki delujejo trenutno v sodobni družbi in jih poimenovala »sodišče javnega mnenja«. Hkrati pa je izpostavila dejstvo, da nismo za vse na svetu sami in je prav, da prosimo za pomoč, kadar jo potrebujemo, ter jo tudi znamo sprejeti. Med drugim je toplo priporočala, da negujemo odnose in stike z najbližjimi prijatelji ter družino, saj so slednji edini, ki ostanejo z nami, kadar se morebiti znajdemo v nemilosti ali je okrnjeno naše dostojanstvo, čast in dobro ime ter ne nazadnje naše samospoštovanje.