V spomin in poklon cenjenima kolegoma

V spomin in poklon cenjenima kolegoma

Alma Mater Europaea ISH je minuli večer v Rdeči dvorani ljubljanske Mestne hiše podelila častni posthumni doktorat Borutu Šukljetu in posthumno doktorsko listino Miranu Eriču.

S pietetno slovesnostjo se je Alma Mater spomnila in poklonila cenjenima kolegoma in njunemu izjemnemu delu ter bogatemu doprinosu v akademskem svetu. Čeprav so se skupne poti končale, ostajajo mnogi spomini in teh ne ranita ne čas in ne razdalja.

“Borut Šuklje je bil izjemen intelektualec kot publicist, poslanec in minister. Bil je državotvorni politik in diplomat. Zelo sem bil vesel, da se je v zrelih letih vključil tudi v akademsko delo na Alma Mater. Posebej pa sem ponosen, da sva sodelovala v prvem sklicu demokratično izvoljenega parlamenta, takratne Skupščine Republike Slovenije, ko smo postavljali temelje slovenske države. Kot odličen poznavalec takratnih razmer, je dal velik doprinos k vzpostavitvi trdnih temeljev slovenske države. Spoznal sem ga kot izjemno empatičnega, iskrenega in do vseh spoštljivega človeka,” je v nagovoru poudaril predsednik Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvik Toplak.

Ob slovesni priložnosti je dekan Alma Mater Europaea ISH prof. dr. Lenart Škof dejal: “Vsaka izguba sočloveka je nenadomestjiva in najgloblje zareže v krog svojcev, prizadane pa tudi prijatelje in vse tiste, ki so te osebe imeli radi in jih spoštovali. Vsi, ki smo danes tukaj, smo s svojim prihodom pokazali posebno spoštovanje do naših dveh nekdanjih kolegov. Vendar imamo ljudje to moč, da se tistih, ki jih ni več z nami na tem svetu, ob žalovanju tudi spominjamo, in skozi to spominjanje bogata sled življenja in delovanja, ki so jo pustili za sabo, nikoli zares ne ugasne. Ljubezen do naših najbližjih tako na skrivnosten način vztraja v nas kljub njihovemu odhodu.”

Slavnostnega in čustvenega dogodka so se udeležili najožji člani družin obeh pokojnikov. “Hvala vam, ta gesta s strani Alma Mater meni in otrokom zelo veliko pomeni,” je s solzami v očeh dejala vdova Šukljeta, gospa Lara Ham.

Utemeljitev doktorata Boruta Šukljeta je predstavila mentorica prof. dr. Cirila Toplak, utemeljitev doktorata Mirana Eriča pa mentorica dr. Anja Hellmuth Kramberger. Zbrane sta nagovorila tudi bivši predsednik Študentskega sveta ISH Aleš Čakalić in prof. dr. Franc Solina.

Dogodka so se udeležili ugledni gostje, med njimi bivši predsednik RS Borut Pahor in nekaj bivših ministrov.