Arheološki večer

Arheološki večer

Alma Mater Europaea – ISH je minuli četrtek v Ljubljani pripravila Arheološki večer.

Dogodek se je pričel s predstavitvijo knjige Marinov zbornik – Papers in Honour of Professor Emilio prof. dr. Emilia Marina, ki ga je izdala Hrvaška katoliška univerza.

Prof. dr. Emilio Marin je diplomiral in doktoriral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Bil dolgoletni ravnatelj Arheološkega muzeja v Splitu, poučeval na univerzah v Zagrebu, Splitu in več univerzah v tujini. Je tudi doktor honoris causa Univerze v Parizu, redni član Francoske akademije, Evropske akademije (Salzburg) in drugih (Rim, Barcelona, ​​​​Berlin) ter veleposlanik Republike Hrvaške v Vatikanu. Sodeloval je na številnih znanstvenih srečanjih v domovini in tujini. Njegova bibliografija obsega več knjig in številne razprave ter članke.

V nadaljevanju je prof. dr. Marin predaval o njegovih raziskavah v Augusteumu v Naroni.

Sledila je še predstavitev knjige Arheologija Starega Bližnjega vzhoda – Od predkeramičnega neolitika do konca zgodnje bronaste dobe avtorice doc. dr. Anje Hellmuth Kramberger, ki je letos izšla pri Založbi AMEU-ISH.  

Knjiga, ki jo dopolnjuje 45 nazornih ilustracij različnega formata, poglobljeno podaja znanstveni pregled arheoloških obdobij na območju Starega Bližnjega vzhoda na časovni premici več kot desetih tisočletij.

»Delo poizkuša vzpostaviti sodoben pregled in analitičen vpogled na najnovejše znanstvene raziskave o poteku kulturnega razvoja regije, ki je ključno zaznamovala človeško zgodovino, pri tem pa podaja tudi predstavitve pomembnih arheoloških izkopavanj oz. najdišč, izstopajočih spomenikov in umetniških stvaritev ter karakteristično materialno kulturo za posamezna obdobja,« pojasnjuje avtorica dr. Anja Hellmuth Kramberger.